ZIMA JE TU, A “ŠTO JE MENI – PREHLADA, GRIPA ILI COVID”?

Dolaskom zime sve češće su razne  respiratorne infekcije više izražene, a mogu biti virusne i bakterijske. Iako su one prisutne i tijekom cijele godine što kod djece može biti do 10 infekcija, a kod odraslih do 5 infekcija godišnje, ipak su najizraženije upravo u periodu od kasne jeseni do proljeća. Hladno je vani, više boravimo u zatvorenom prostoru, djeca borave u kolektivima popot vrtića i škola, ako je prozračivanje prostora nedovoljno, mogućnost širenja virusa je veća.

Simptomi pojedinih respiratornih infekcija su slični, a opet različiti stoga uvijek imamo dvojbe oko liječenja i samoliječenja pojedinih bolesnih stanja.

Prije samog liječenja uvijek nam se nameće pitanje kod prvih simptma infekcije

 

 

“Što je meni – prehlada, gripa il´ COVID?”

Kako bi se lakše mogli nositi s problemima respiratornih infekcija još jednom ćemo ponoviti neke od ključnih razlika između svake od njih te o mogućim odabirima samopomoći u liječenju istih. Najčešće su to virusne infekcije koje su praćene simptomima poput grlobolje, glavobolje, povišene tjelesne temperature te umora.

Svi navedeni oblici respiratornih infekcija su najčešće izazvani različitim vrstama virusa, te se ne liječe antibioticima već simptomatski.

Prehlada i COVID infekcije javljaju se gotovo kroz cijelu godinu s pojačanim intenzitetom u zimskom periodu, dok se gripa javlja isključivo zimi tj. sezonski.

 

Liječenje virusnih respiratornih infekcija – kao što smo rekli provodi se simptomatski.

 

Simptome povišene tjelesne temp. i različe oblike boli liječiti ćemo pomoću –  antipiretka i analgetika poput paracetamola, ibuprofena i naproksena, te njihovim kombinacijama u prilagođenim dozama za djecu i odrasle.

 

Simptome začepljenog nosa i hunjavice možemo liječiti kombiniranim oralnim pripravcima koji uz paracetamol sadrže dekongestive i vitamin C te su praktični za primjenu u obliku šumećih tableta ili praha za otopiti u vodi, a istovremeno djeluju na više različitih simtoma. Upotreba oralnih dekongestiva poput fenilefrina je prihvatljiva, jer nema povratnog efekta na nosnu sluznicu te je dozvoljen kod sportaša jer ne spada u listu zabranjenih supstanci svjetske antidoping agencije.

 

Upotreba kemijskih nazalnih dekongestiva u obliku sprejeva i kapi ublažava simptome začepljenog nosa te olakšava disanje, ali njihova primjena nije dozvoljena dulje od 4-5 dana, jer nakon toga dolazi do upale sluznice izazvane lijekom, što dovodi do tzv. ovisnosti o kemijskim nazalnim dekongestivima.

Primjena prirodnih nazalnih dekongestiva na bazi hipertonične morske vode primjerena je za dulju upotrebu, omogućava vlaženje i čišćenje nosne sluznice te ublažava začepljenost nosa bez negativnog povratnog efekta na nosnu sluznicu.

 

 

Simptome kašlja ublažit ćemo ovisno o tipu kašlja, kod suhog nadražajnog kašlja korisna je primjena sirupa i pastila na bazi bijelog sljeza, trpuca i islandskog lišaja jer sadrže sluzi koje oblažu sluznicu grla i ždrijela istovremeno omogućavaju vlaženje nadražene sluznice grla i smanjuju nadražaj na kašalj.

Kod produktivnog kašlja kojeg karakterizira prekomjerno stvaranje guste bronhalne sluzi uz otežano iskašljavanje preporuča se primjena sirupa na bazi bršljana, timijana i jaglaca jer omogućavaju razrijeđivanje bronhalne sluzi te njeno lakše iskašljavanje.

Sirupi i sprejevi s medom i propolisom također su učinkoviti kod nadraženog i upaljenog grla izazvanog virusnim infekcijama zbog svog prirodnog antivirusnog učinka.

 

Nefarmakološke mjere liječenja – kod iscrpljenosti i umora potrebno je organizmu omogućiti dovoljno vremena za odmor i oporavak bez većeg fizičkog napora uz dovoljno sna, što će omogućiti povratak energije i brže ozdravljenje.

Vrlo važno je unošenje dovoljne količine tekućine u obliku vode, čaja, soka ili toplih juha opravak će biti brži, lakše je skidanje povišene tjelesne temperature, simptomi kašlja se također smanjuju većom hidracijom.

 

Jačanjem imuniteta preventivno ili kod akutnih infekcija ublažit ćemo simptome i ubrzati oporavak, uz zdravu prehranu korisno je uzimati pripravke vitamina C, D i Zn, te beta-glukana, probiotike, vitamine B kompleksa kako bi osigurali brži povratak energije i povećali obrambenu funkciju organizma.

 

Prevencija je jednako bitna kao i liječenje, stoga obratite pažnju na održavanje higijene ruku, prati sa sapunom i toplom vodom što uništava većinu virusa ili upotrebom sredstava za dezinfekciju.

Prilikom kihanja i kašljanja spriječite širenje infekcije pravilnom zaštitom usta i nosa, redovito provjetravajte prostor u kojem boravite, posebno učionice gdje boravi više djece.

Virusi se mogu zadržati na površinama nekoliko sati do par dana, zato je potrebno održavati ih čistima isto kao i dječje igračke te u slučaju infekcije nije uputno dijeliti zajedničke igračke i ostale predmete u domaćinstvu, vrtićima, školama i drugim ustanovama gdje boravi više ljudi.

Održavanjem vlažnosti prostorija pomoću difuzera s antimikrobnim eteričnim uljima eukaliptusa, ravensare, metvice, čajevca ili naranče smanjit će širenje virusa.

Za većinu virusa ne postoji cjepivo, dok za gripu imamo mogućnost cijepljenja predviđenim sezonskim cjepivom protiv gripe.

 

Važno je napomenuti kako bi svaka osoba koja ima neke od navedenih simptoma respiratornih infekcija trebala ostati kod kuće do ozdravljenja kako bi se smanjilo širenje zaraze.

 

Ukoliko se pojave komplikacije poput upale uha ili sinusa  te grla (bolno grlo s bijelim naslagama na tonzilama – krajnicima) što može ukazivati na pridruženu bakterijsku infekciju potrebno se obratiti liječniku, jer se u tom slučaju u liječenju primjenjuju uz sve navedeno i antibiotici po preporuči liječnika.

Potreban je povećan oprez od virusnih infekcija kod pacijenata koji imaju druge kronične bolesti poput dijabetesa, bolesti pluća i srca te drugih imuno-kompromitiranih pacijenata, te ukoliko simptomi virusne infekcije traju dulje od 5-7 dana uz pridružene komplikacije poput bolova u prsima, otežanog disanja, promjene boje noktiju ili usnica obavezno se javiti liječniku.

 

Pojava bilo koje respiratorne infekcije narušava našu kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih obaveza, obratite nam se za savjet i pomoć pri liječenju nastalih simptoma respiratornih infekcija.