VODENE KOZICE –  VODIČ ZA RODITELJE

Svjedoci smo javljanja sve većeg broja infektivnih bolesti koje su se za vrijeme pandemije koronavirusa javljale u znatno manjem broju slučajeva.

Zbog preventivnih mjera, nošenja maski, karantena, manjih socijalnih kontakata neki virusi se nisu uspjeli znatnije proširiti. Među takvim virusima je i virus Variccela zoster koji uzrokuje vodene kozice.

U RH je tako 2019. godine bilo 18 879 oboljelih od vodenih kozica, no 2020. je evidentirano samo 8679 slučajeva.

Virus se širi kapljičnim putem ili izravnim kontaktom sa sadržajem svima poznatih mjehurića zaražene osobe.

Od simptoma javlja se glavobolja, vrućica, opća slabost, respiratorni simptomi, osip sa svrbežom. Promjene su moguće i na sluznicama gornjih dišnih putova, spojnici oka, rektalnoj i vaginalnoj sluznici te ustima.

Inkubacija traje 11-15 dana, ali može čak i do 21 dan. Oboljela osoba je zarazna i dva dana prije izbijanja osipa i sve dok posljedni mjehurić ne postane krusta (oko 7 dana).

Obično se prvo pojave na vlasištu i trupu, a kroz dva do četiri dana i na licu i ekstremitetima.

Prijenos preko treće osobe nije moguć, a preboljenje ostavlja doživotni imunitet.

Preboljenjem varičela, virus ostaje u našem tijelu pritajen te se može ponovo javiti kao herpes zoster.

Kod djece je uglavnom blaža klinička slika, no komplikacije kod vodenih kozica su moguće kod imunokompromitiranih osoba, adolescenata i odraslih. Takvim skupinama kao i osobama koje imaju određene dermatološke bolesti se preporučuje cijepljenje cjepivom protiv vodenih kozica. Učinkovitost cjepiva nakon prve doze je 94.4%, a nakon druge 98.3%. Zaštitna antitijela prisutna su deset i više godina nakon cijepljenja. I nakon cijepljenja može se oboljeti, ali je tijek bolesti blaži.

Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma, od kojih najveću glavobolju zadaje svrbež na mjestu nastanka mjehurića.

Što se tiče temperature, preporuka je upotreba paracetamol sirupa, čepića i tableta(lupocet, lekadol, imensa) ovisno o uzrastu. Ne preporučuje se acetilsalicilna kiselina(aspirin, andol) zbog povećanog rizika od Reyeova sindroma.

Važno je djetetu odrezati noktiće, a ako je potrebno i staviti rukavice kako bi spriječili grebanje i sekundarnu infekciju mjehurića te nastanak ožiljaka.  Sekundarna infekcija se liječi antibioticima.

Kod težih oblika vodenih kozica, što je češće kod tinejđera, odraslih i imunokompromitiranih osoba, propisuju se antivirotici (aciklovir) u obliku tableta. Aciklovir je važno početi piti dovoljno rano kako bi imalo efekta(unutar 24 do 48 sati od početka pojave osipa).

Kod jakog svrbeža, osobito ako remeti san, primjenjuju se antihistaminici (claritine, rinolan) kako bi se ublažio svrbež.

Bitno je naglasiti da se svrbež pogoršava utopljavanjem, vrućina i znoj pogotovo to potencira. Raskomotiti dijete, neka u prostoriji bude ugodno i nositi pamučnu odjeću.

S godinama su se mijenjala mišljenja o korištenju hipermangana i tekućeg pudera s anestezinom.

Kupke hipermangana se preporučuju jer djeluju antiseptički i sprečavaju infekciju, jedino se kod atopijskog dermatitisa ne treba pretjerano koristiti zbog ionako suhe kože. Tekući puder s anestezinom ublažava svrbež, ali se ne preporučuje za malu djecu. Zbog okluzivnog učinka, postoji rizik od nastanka sekundarne infekcije. Na tržištu ima znatno boljih i kvalitetnijih preparata koji su zgodniji za ionako osjetljivu dječju kožu.

Nabrojat ćemo neke od njih:

1. URIAGE PRURICED GEL

Umirujući gel koji sadrži kalamin, sastojak koji umiruje svrbež kože, osim toga sadrži i uriage termalnu vodu koja umiruje iritacije i glicerin koji potiče obnovu kože. Gel je pogodan za dlakava područja kao i anogenitalno područje, lako se razmazuje, a mogu ga koristiti i djeca i odrasli. Nanosi se više puta dnevno, po potrebi.

2. LEXODERM SET ( KREMA I SPREJ ) 

Sprej se nanosi prvi na zahvaćena područja po potrebi do četiri puta dnevno. Sadži ekstrakt kadulje koji djeluje antiseptički i ektrakt zobi koji djeluje umirujuće na kožu.Nanosi se direktno raspršivanjem te se razmaže ili se našprica na vatu i tapkanjem nanese.

Krema sadrži glicerin i dekspantenol i nanosi se nakon što se sprej osuši.

3. POXCLIN PJENA ZA HLAĐENJE

Medicinski proizvod koji sadrži ekstrakt aloje, kamilicu i lavandu te izrazito učinkovito hladi. Sigurno je za upotrebu kod djece. Svojim patentnim kompleksom smanjuje mogućnost infekcije i omogućuje prirodno zacjeljivanje. Za bolji efekt čuvati u hladnjaku. Nanosi se tri puta na dan ili po potrebi. Pjena je lagana i meka i pogodna za nanošenje na veće površine.

4. ADERMA CYTELIUM SPREJ

Sprej koji suši sadrži ekstrakt Rhealba zobi koji ima izrazito umirujuće djelovanje. Sadrži i cink koji sprečava infekcije i djeluje na poticanje zacjeljivanja kože. Ne boji kožu, lako se nanosi i pogodno je za osjetljivu dječju kožu. Nanosi se dva do tri puta dnevno.

5. VIRASOOTHE SPREJ I GEL

Proizvodi koji klinički dokazano ublažavaju svrbež i omogućuju brže zarastanje kože. Može se upotrijebiti na cijelom tijelu i pogodno je za primjenu od 6 mjeseca starosti.

Nanosi se dva do tri puta dnevno.

Laganim masiranjem se nanese mala količina gela na kožu, a sprej se našprica s 10 cm udaljenosti.

6. AVENE CICALFATE + OBNAVLJAJUĆI SPREJ 

Sadrži avene termalnu vodu i cink oksid. Pogodan za dojenčad, djecu i odrasle.

Umiruje iritacije i svrbež, suši vlažne maceracije kože i obnavlja. Za lice, tijelo i pelensku regiju. Ne peče, suši, brzo zacjeljuje i sprečava nastanak ožiljaka.