IMUNITET

Nakon nekoliko sezona, ovo je godina u kojoj smo skinuli zaštitne maske za lice i ukinute su gotovo sve restrikcije. To za nas znači bolju kvalitetu života, a za respiratorne viruse slobodnije kretanje među populacijom, ne samo Covid, već i ostale viruse i bakterije  koje izazivaju razne infekcije. Zato je važno nastaviti sa boostanjem imuniteta kao i svake sezone prije. Imunološki sustav nas svakodnevno štiti od raznih bolesti, a kada je on oslabljen, brže se razbolimo, tijek bolesti i simptomi su teži, a oporavak duži. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su svakako osiguravanje dovoljne količine sna, prehrana bogata sezonskim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, piti dovoljno tekućine i boravak na svježem zraku uz primjerenu tjelesnu aktivnost. S obzirom na tempo kojim živimo, ostaje nam vrlo malo vremena kako bi se kvalitetno posvetili sebi.

Dodaci prehrani u sebi sadržavaju vitamine i/ili minerale koje osoba ne unosi dovoljno kroz svakodnevnu prehranu. Prije nego počnete uzimati dodatke prehrani potrebno je upoznati se s njihovim djelovanjem, učinkovitosti te mogućim interakcijama s lijekovima koje uzimate.

 

 

 

Nedostatak vitamina D povećava šanse za razvoj infekcije i autoimunih bolesti. Njegov manjak osjećamo umorom, mišićnom slabošću, depresijom, nesanicom, učestalim infekcijama i glavoboljama. Dietpharm u svojoj paleti proizvoda nudi vitamine D u raznim oblicima. Jedan od praktičnijih je u obliku oralnog spreja namijenjen za očuvanje normalne funkcije imunološkog sustava te za zdrave kosti i zube, sa dovoljno jakom dozom vitamina D u jednom potisku spreja.

 

 

500mg vitamina C s produljenim oslobađanjem i dodatkom bioflavonoida iz kore agruma. Vitamin C za jačanje imuniteta, ojačanje energije i osjećaj umora i iscrpljenosti. Osobito se preporučuje starijim osobama, rekreativcima i sportašima.

 

 

Beta-glukan je dodatak prehrani koji nastaje izolacijom iz kvasaca i gljiva, a dokazano je da snižava razine kolesterola u krvi. Također potiče proizvodnju leukocita i trombocita te aktivira makrofage, čime pospješuje imunitet i smanjuje simptome prehlade i gripe, i infekcije gornjeg dijela respiratornog sustava. U našim web člancima potražite više o temi Beta-glukana.

 

 

Bitno je kratko se osvrnuti na Post-Covid pacijente i simptomatologiju.

 

Prema podacija HZJZ-a od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do svibnja 2022. ukupno su bile 1 131 492 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 15 942 umrlo, a ukupno se oporavilo njih 1 112 121. U srpnju 2020.godine osnovale su se ambulantne za pacijente koji osjećaju snažne simptome nakon akutnog oboljenja od COVID-19. To su najčešće dispneja ili otežano disanje, umor, slabost nakon umjerenog napora, kašalj, promjene raspoloženja, bol u zglobovima, čak i vrućica. Put prema potpunom oporavku je dug i ustrajan, a preporuka je uzimanje suplemenata iako oni nebi trebali zamijeniti zdravu i pravilnu prehranu.

U jednom istraživanju bile su uključene dvije skupine ispitanika, ona koja je uzimala dodatke prehrani i druga koja je bila na standardnom liječenju. Nakon 15 dana uzimanja dodatka, korisnici suplementa (vitamin C, acetil-L-karnitin, hidroksitirosol, tiamin, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin B12 te vitamin D3) zabilježili su veći opravak u energetskom i psihičkom statusu uz smanjen umor i napetost, za razliku od ispitanika koji su bili na standardnom liječenju.

 

Bez obzira na Covid infekciju, svatko od nas može uzimati neku vrstu suplemenata, preporuka je da ojačamo imunitet tijekom zimskih mjeseci. Potrebno je savjetovati se sa našim magistrama ili kod obiteljskog liječnika.