VITAMINI I MINERALI – VAŽNI ZA DOBAR IMUNITET

Općenito za dobar imunitet ili pravilan rad našeg imunološkog sustava potrebna je zdrava prehrana. Kad kažemo zdrava prehrana mislimo na raznovrsnu i uravnoteženu prehranu bogatu makro- i mikro-nutrijentima. U makronutrijente spadaju ugljikohidrati, proteini i masti iz kojih naš organizam crpi potrebnu energiju za pravilan rad i održavanje homeostaze.

 

Mikronutrijenti su vitamini i minerali, oni spadaju u esencijalne nutrijente, što znači da ih naš organizam ne može sintetizirati (osim vitamina D), te ih moramo unositi putem hrane, vode ili dodataka prehrani.

Najbolje bi bilo kada bi mogli sve potrebne vitamine i minerale unositi u izvornom obliku putem uravnotežene i raznovrsne prehrane, jer se oni u prirodnim namirnicama nalaze u obliku iz kojeg se u potpunosti mogu iskoristiti apsorpcijom u crijevima. Nažalost nije uvijek moguće osigurati sve potrebne vitamine i minerale iz hrane, zbog termičke obrade hrane te nedostupnosti određenih namirnica tijekom cijele godine.

Također različite su potrebe za određenim vitaminima i mineralima ovisno o životnoj dobi (djeca, adolescenti, odrasli i stariji ljudi), tjelesnim aktivnostima (rekreativci i sportaši), posebnim stanjima organizma (trudnoća i dojenje) te raznim oblicima bolesti.

Stoga je potrebno prilagođavati nadopunu vitamina i minerala individualnim potrebama za održavanje općeg zdravog stanja organizma.

Vitamini i minerali imaju zaštitnu ili protektivnu te katalitičku ulogu u očuvanju zdravlja. Neophodni su za pravilno odvijanje velikog broja biokemijskih reakcija u našem organizmu, kao što su procesi stvaranja energije u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Omogućuju pravilan rad raznih sustava u organizmu – kardiovaskularnog, mišićno-koštanog, živčanog i imunološkog.

 

Održavati dobar imunitet potrebno je tijekom cijele godine jer smo stalno izloženi raznim vanjskim utjecajima, psihičkom i emocionalnom stresu, ubrzanom tempu života, onečišćenjima iz okoline, nezdravoj prehrani i lošem ili nedovoljnom snu. Sve to nam troši puno energije i općenito slabi naš organizam uključujući i imunološki sustav, postajemo podložniji bržem i lakšem djelovanju loših bakterija i virusa što rezultira bolestima poput prehlade, gripe i COVID-infekcije u posljednje vrijeme te raznim drugim bolestima.

 

Vitamini i minerali koji su neophodni za zdrav imunološki sustav i dobar imunitet su:

 

Vitamin A – uz to što je važan za zdrav vid, pomaže u zaštiti kože i sluznice čime jača naše obrambene mehanizme. Prirodni izvori su mrkva, kelj, jaje, riblje ulje.

 

Vitamini B kompleksa – djeluju u sinergiji potpomažući jedni druge te ih je najbolje uzimati kao kompleks što omogućuje potrebnu i izbalansiranu količinu u organizmu. Sudjeluju kao koenzimi u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, potpora su pravilnom radu živčanog i imunološkog sustava. Nalazimo ih u pivskom kvascu, mesu, mlijeku, žitaricama i proizvodima od njih.

 

Vitamin C – je jedan od jačih antioksidanasa – oksidacijom slobodnih radikala u stanici onemogućava njihovo loše djelovanje, pomaže u sintezi kolagena i karnitina, omogućava pravilnu resorpciju željeza te podupire pravilan rad imunološkog sustava – pomažući u stvaranju određenih imunološki odgovornih stanica. Prirodni izvori su citrusno i bobičasto voće, lisnato i zeleno povrće.

 

Vitamin D – jedini je kojeg organizam može sintetizirati u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Neophodan je za održavanje normalne koncentracije kalcija i fosfora u organizmu, regulira staničnu diferencijaciju, održava zdrav odgovor imunološkog sustava na vanjske patogene te onemogućava razvoj autoimunih bolesti. Dobar izvor vitamina D su riblje meso i ulje, žumanjak jajeta te obogaćene namirnice – mlijeko i margarin.

 

Mineral cink – predstavlja gotovo savršenu tvar u našem organizmu, pomaže u radu više od stotinu enzima, omogućava normalan rad prostate i reproduktivnih organa, smanjuje PMS-simptome, pomaže kod zacjeljivanja rana, uključen je u regulaciju osjeta mirisa i okusa te potpomaže pravilan rad imunološkog sustava. Prirodni izvori su školjkaši, meso, mliječni proizvodi, jaja i zob.

 

Nepotpun unos vitamina i minerala hranom može izazvati njihov manjak u organizmu što će rezultirati umorom, promjenom raspoloženja, većim sklonostima raznim infekcijama kao i težim oboljenjima. Stoga je povremeno potrebno uzimati vitamine i minerale u obliku dodataka prehrani u izbalansiranom omjeru.

Kako bi nadopuna vitamina i minerala bila prilagođena individualnim potrebama pojedinca može se odrediti vitaminsko-mineralni status prije suplementacije.

 

U gotovim dijetetskim proizvodima za jačanje imuniteta često se nalaze u odgovarajućem omjeru izbalansirani upravo gore navedeni vitamini i minerali te neki od prirodnih imunomodulatora poput ehinacee i beta glukana.