NAHRANJENA IZNUTRA, LIJEPA IZVANA

Sunce je naš najveći saveznik kada govorimo o unosu vitamina D, neophodnog za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Dostatni unos vitamina D sprječava bolesti srca i visok krvni tlak, dijabetes, poremećaje imunosnog sustava, frakture kostiju i ostala štetna stanja.

 

Međutim, treba biti izrazito oprezan kada se direktno izlažemo sunčevim zrakama iako nam taj osjećaj topline na koži stvara ugodu i popravlja raspoloženje. Veliku ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja UV zraka imaju proizvodi za vanjsku zaštitu od sunca sa određenim SPF faktorima. O tome možete pročitati više na našim blogovima.

Danas ćemo Vas upoznati sa dodacima prehrane koji pomažu u zaštiti kože, ne samo od sunčevih zraka, već i od ostalih vanjskih utjecaja, stresa, nepravilne prehrane i svega što utječe na vanjski izgled naše kože.

 

 

Antioksidansi se sve više koriste u kozmetici i dodacima prehrani zbog svog zaštitnog učinka na kožu jer se vežu na slobodne radikale i reaktivne prooksidacijske molekule te potiču obnovu kože. Specifična SOLGAR ADVANCE ANTIOXIDANT FORMULA je kombinacija C, E, A i B2 vitamina, cinka, mangana, selena i bakra. Također, dodane su komponente biljnog podrijetla (iz zelenog čaja i crvenog vina) te piknogenol, sve kako bi se ojačala formulacija. Vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za funkcioniranje krvnih žila, kostiju, hrskavice, normalan metabolizam stvaranja energije i imunosnog sustava. Smanjuje umor i iscrpljenost, te povećava apsorpciju željeza. Vitamin E je esencijalni nutrijent topiv u mastima primarno djelujući kao antioksidans, a Solgarova formulacija ima prirodni oblik za koji se pokazalo da ima 1,3 puta veću bioraspoloživost od sintetskih oblika. Cink je važan mineral za održavanje normalne kose, kože i noktiju, vida, kostiju, kognitivna funkcija, plodnost i reproduktivni sustav, kao i za imunološki sustav. Mangan sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije, vezivnog tkiva i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Selen održava normalnu funkciju štitnjače, sudjeluje u spermatogenezi. Proizvod osim svega navedenog sadrži i taurin, L-glutation, L-cistein. To su važne aminokiseline za sintezu keratina, proteina koji čini kožu, kosu i nokte. Proizvod je pogodan za vegetarijance i vegane. Preporučena dnevna doza su 2 kapsule na dan.

Karotenoidi su skupina prirodnih žutih, narančastih i crvenih pigmenata vrlo raširenih u prirodi. Prirodno se nalaze u tamnozelenome lisnatom povrću i u žutonarančastome voću i povrću. Poznato ih je više od 700, od kojih se 50 može apsorbirati i metabolizirati u ljudskom organizmu. Imaju preventivan učinak na pojavu različitih karcinoma. Najvažniji spojevi za ovu temu u toj skupini su beta-karoten i astaksantin.

Beta-karotena ima u klorofilu u biljkama, i u mnogim cvjetovima i plodovima, u mrkvi, a u jetri se pretvara u vitamin A. SOLGAR PRIRODNI BETA-KAROTEN je izvrstan izvor prirodnog oblika beta-karotena, izoliranog iz modrozelene morske alge Dunaliella salina, a ta vrsta alge je izvor i drugih karotenoida kao što su zeaksantin (za zdravlje očiju), lutein i alfa-karoten. Beta-karoten se u jetri pretvori u vitamin A, koji pridonosi održavanju normalnih sluznica, zdrave kože, vida i normalnoj funkciji imunosnog sustava. Ovaj proizvod ne sadrži šećer, sol, škrob ni gluten. Preporučena dnevna doza je jedna softgel kapsula na dan.

Astaksantin je vrlo snažan prirodni antioksidans, najzastupljeniji karotenoid u morskom okruženju i upravo on daje ružičastu boju mesu lososa, a crvenkastu ljuskama jastoga i škampi. No, osim pigmentacije, zaslužan je za neutralizaciju oksidativnog stresa u stanicama organizama. Taj snažan antioksidans u borbi sa slobodnim radikalima 550 puta je učinkovitiji od vitamina E, a čak je 6000 puta jači od vitamina C. Astaksantin održava zdravlje zglobova i tetiva, očiju, kardiovaskularni sustav, zaštita kože tijekom izlaganja UV zračenju. Jedinstveno svojstvo koje astaksantin ispoljava jest da korisnici primijete ublažavanje ili otklanjanje fizičke boli i nelagode. SOLGAR ASTAKSANTIN je izoliran iz alge Haematococcus pluvialis, ne sadržava šećer, škrob ni gluten.

 

Ne zaboravite svoju kožu pripremiti iznutra, za ovu ljetnu sezonu, kako biste bili u potpunosti zaštićeni. Na našim blogovima pročitajte više o zaštitnim kremama sa SPF faktorima, a magistre u našoj ljekarni će Vam pomoći u odabiru najboljeg proizvoda za Vas.