Kožne promjene u trudnoći i njihovo liječenje

Trudnoću karakteriziraju mnoge fiziološke promjene na koži, kao što su strije i hiperpigmentacije, na kosi i noktima te one na krvnim žilama koje su posljedica djelovanja hormona. Uz to, postojeća stanja kože mogu se poboljšati ili pogoršati zbog imunoloških promjena u trudnoći.
Zbog prilagodbe organizma na promjene koje se događaju tijekom trudnoće neke kožne promjene su neizbježne. Infekcije kože česta su pojava u općoj populaciji pa tako i kod trudnica i dojilja, pigmentacija kože, najčešće na licu, normalna je pojava no pojačat ju može izlaganje suncu pa se preporuča korištenje pripravaka za zaštitu od UV zračenja, a spontano se povlači nakon poroda. Strije se pojavljuju u drugoj polovini trudnoće na području trbuha, bokova te grudi zbog povećanja tjelesne mase i naglog rastezanja kože. Malo je tvari koje će spriječiti njihov nastanak. Cirkulacija se mijenja, pod kožom se povećava što dovodi do pojave crvenila u licu, vidljivijih žila vena na površini kože te hemoroida. Lučenje žlijezda lojnica pojačano je u trudnoći što dovodi do nastanka akni posebice u prvom tromjesečju, dlačice na tijelu postaju vidljivije a nakon poroda može se javiti ispadanje kose.
U trudnoći je povećana resorpcija topikalno primijenjenih tvari i lijekova zbog čega je potreban povećan oprez pri njihovoj primjeni.
Tijekom trudnoće potrebna je dodatna i pravilna njega kože i kose. Preporučuju se blage hidratantne kreme za lice i mlijeko za tijelo bez konzervansa tipa parabena i jakih mirisa. Ne preporuča se sunčanje a tijekom sunčana vremena je potreban oprez, nošenje šešira, zaštitne odjeće i naočala te zaštita izloženih dijelova tijela pripravcima s mineralnim UV filtrima. U većine trudnica koža postaje sjajna i ljepša što se pravilnom njegom može još istaknuti.
Uz mnoge fiziološke promjene koje se događaju u koži tijekom trudnoće, zna se i za specifične dermatoze trudnoće kao i za nekoliko stanja koja se mogu promijeniti (poboljšati ili pogoršati) tijekom trudnoće npr. atopijski dermatitis i psorijaza. Najčešće promjene povezane s kožom u trudnoći su pigmentacijske promjene i pruritus. Pruritus u trudnoći ne smije se nikada zanemariti jer može biti simptom specifičnih dermatoza trudnoće. Kod pruritusa se savjetuje obilna primjena emolijensa. Do 90 % trudnica dobije strije (striae gravidarum), a većina proširene vene ili pogoršanje već postojećih. U trudnoći treba izbjegavati: iako je niska razina vitamina A još uvijek sigurna za uporabu tijekom trudnoće, bolje je izbjegavati vitamin A ili retinol, ili retinoičnu kiselinu, tijekom svih devet mjeseci; sve proizvodi koji sadrže peroksid; proizvode obojene umjetnim bojama i proizvode koji sadrže mirise; proizvode za bojenje kože (kao što su proizvodi za samotamnjenje); pripravke za izbjeljivanje kože, posebno hidrokinon; jake pilinge, jer mogu oštetiti barijeru kože; proizvode i tretmane i sve situacije koje mogu izazvati upalu kože Sigurnim za korištenje u trudnoći se smatraju: pripravci za UV zaštitu s najmanje SPF 30; hidratantni serumi i kreme posebno koji sadrže hijaluronsku kiselinu i vitamin E; pripravci s visokim antioksidacijskim djelovanjem npr. s vitaminom C; pripravci koji sadrže alfa-hidroksi kiseline – pomoći će u nježnom uklanjanju mrtvih stanica kože i promicanju proizvodnje kolagena, a kožu održavati vlažnom i mekanom.
Većina kožnih bolesti rješava se postpartalno i zahtijeva samo simptomatsko liječenje.
Topikalna terapija rijetko predstavlja toksikološki rizik za nerođeno dijete. Korištenje retinoida kao i topikalnih lijekova s kojima je malo iskustva tijekom primjene u trudnoći treba kritički razmotriti, osobito kada se primjenjuje na velikim dijelovima tijela. Liječenje se treba primjenjivati u skladu s ažuriranim dermatološkim smjernicama i preporukama.

Valnea Zubović Hunjak, univ.mag.pharm.