INHALATORI-UDAHOM DO ZDRAVLJA

Tokom cijele godine, a osobito u zimskom periodu i djeca i odrasli skloni su prehladama. Inhalacije su idealan postupak za smirenje iritacija respiratornog  sistema. Zbog toga su inhalatori postali sastavni dio kućne ljekarne.

Primjena lijekova inhalacionom terapijom temelj je liječenja brojnih respiratornih oboljenja kao što su astma, KOPB, kronični bronhitis, laringitis, grlobolja, alergije i sve vrste prehlada sa nosom koji curi ili začepljenim nosom.

Inhalacija nam omogućuje brzu apsorpciju lijeka jer pretvara tekući lijek u sitne čestice koje se lako mogu udahnuti kroz usnik ili masku. Time se postiže ciljano djelovanje na pluća i brz učinak uz manje nuspojava.

Kod odabira inhalatora važno je na koju će veličinu čestica inhalator raspršiti lijek jer o tome ovisi i prodiranja u  dišne puteve. Inhalacija u prosjeku traje 10-15 minuta. Sve ovisi o vrsti inhalatora, ali i količini otopine koju koristimo.

Kod djece je važno da inhalacija bude pozitivno iskustvo za njih pogotovo ako inhalator moraju koristiti više puta dnevno. Važno je da je okruženje što manje stresno što čini terapiju inhalatorom uspješnijom. Zgodno je također da je inhalator u obliku neke životinje kako bi se dijete tokom inhalacije zabavilo.

 

Veliki je raspon lijekova za inhaliranje. Najčešće se koristi sterilna fiziološka otopina 0.9% NaCl za vlaženje dišnih putova i ona  se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lijekovima. Dakle, najbolje je uz inhalator kupiti i fiziološku otopinu od 250 ili 500 ml te iglu i špricu kojom će se stavljat u spremnik inhalatora. U inhalator se mogu stavljati i hipertonične otopine u obliku kapi, a za malu djecu su u prodaji  i ampule hipertonične otopine koje se direktno stavljaju u inhalator. U terapiji bronhitisa i kod bronhoopstrukcije u inhalator se stavljaju i lijekovi, ali samo po preporuci i uputi pedijatra  ili obiteljskog liječnika. U tom slučaju se treba točno pridržavati doziranja i trajanja terapije.

Važno je napomenuti da inhalator nije aromadifuzor i da se eterična ulja ne proporučaju stavljat u električni inhalator posebno kod osoba s preosjetljivim respiratornim sustavom.

 

OMRON je razvio inovativan asortiman inhalatora jer je poznato da različiti pacijenti trebaju različite inhalatore, ovisno o tegobama i dobi pacijenta. Pri kupnji je važno savjetovat se sa ljekarnikom jer će vam on sugerirati najpovoljniju opciju.

Tokom mjeseca ožujka u našim poslovnicama imamo prigodan popust od 10% na Omron Nami Cat kompresorski inhalator, Omron C28 P kompresorski inhalator i  Omron C102 inhalator.

Vidimo se u ljekarni 😊