UMOR I NEDOSTATAK ENERGIJE – KADA, KAKO, ZAŠTO

Svi smo se vjerojatno bar jednom našli u stanju umora, iscrpljenosti, lošeg raspoloženja i uglavnom nedostatka energije za svakodnevne obaveze.

Ponekad smo takove simptome ignorirali i nastavili obavljati svoje obaveze kako to obično kažemo “posljednjim atomima snage”. No, nije dobro ignorirati umor iz više razloga što ćemo vidjeti  u nastavku.

 

KADA dolazi do pojave umora i nedostatka energije?

 

Umor se javlja kod prelaza godišnjih doma iz ljeta u jesen te zime u proljeće dok se naš organizam pokušava prilagoditi vremenskim promjenama temperature, no danas je on postao cjelogodišnji problem bez sezonskog karaktera.

Pojava umora kod ljudi predstavlja izazov u znanstvenim i zdravstvenim krugovima, pokušavaju se otkriti uzroci umora.

 

Neki od uzroka umora mogu biti:

nepotpuna ili loša prehrana (siromašna potrebnim nutrijentima),

premalo tjelesne aktivnosti (puno sjedimo, vozimo se do svakog odredišta, malo se krećemo), dehidracija u blažem obliku (manjak vode od 5% izaziva umor i glavobolju),

stres, opterećenost obiteljskim i radnim obavezama te loše navike spavanja ili nesanica.

 

Uzroci umora mogu biti različita patološka stanja u našem organizmu tj. bolest, kod kojih su uz umor prisutni i neki drugi simptomi, tu spadaju:

 

anemija – umor je praćen još i vrtoglavicom, glavoboljom, slabijom koncentracijom te ubrzanim radom srca,

promjene u radu štitne žlijezde – njen usporen rad usporava metaboličke procese u organizmu, izaziva umor, zatvor, osjećaj hladnoće, opadanje kose te porast tjelesne težine,

dijabetes – uz umor su prisutni pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, gubitak tjelesne težine te sporo zacjeljivanje rana,

akutne i kronične infektivne bolesti – COVID-19 infekcija, infektivna mononukleoza, te razne druge bakterijske i virusne bolesti koje traju duže vrijeme i dovode do smanjenja imuniteta,

depresija i anksioznost – pored umora prisutni su još bezvoljnost, tuga, gubitak apetita i problemi koncentracije,

bolesti jetre, bubrega – u ovim organima se odvijaju razni metabolički procesi u našem organizmu te eliminacija otpadnih tvari, zbog njihove oštećene funkcije ti metabolički procesi su usporeni, a otpadne tvari se zadržavaju u organizmu.

 

KAKO smanjiti osjećaj umora i iscrpljenosti te nadoknaditi energiju?

 

Mnoga od gore navedenih stanja čiji je simptom između ostalih i umor, praćen osjećajem iscrpljenosti i manjkom energije su zapravo nastali nedostatkom određenih vitamina i minerala u našem organizmu. Stoga je svakako dobro voditi računa o adekvatnom unosu vitamina i minerala putem raznovrsne i kvalitetne prehrane te uzimanjem odgovarajućih vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani.

Željezo, vitamin C, vitamin B6 i vitamin B12, folna kiselina (B9) – su ključni mikronutrijenti za pomoć kod anemije, te smanjene umora izazvanog njihovim nedostatkom.

Željezo – ima jedinstvenu ulogu u našem organizmu, kao sastavni dio molekula hemoglobina i mioglobina, omogućava transport kisika do svih stanica u organizmu te stanice održava vitalnima.

Prirodni izvori željeza su: jetra, govedina, žumanjak jajeta, zeleno lisnato povrće, mahunarke.

Za bolju resorpciju željeza u probavnom traktu odgovoran je vitamin C – čija je uloga svima već dobro   poznata u jačanju imuniteta, možda nam je manje poznato koliko je važan za pravilan rad nadbubrežne žlijezde te regulaciju lučenja hormona stresa u tijelu. Nalazimo ga u bobičastom i citrusnom voću, kelju, paprici, mladom krumpiru.

 

Vitamini B6 i B12 – su neophodni za proizvodnju eritrocita (eritropoezu) te sintezu hemoglobina – B6, zatim sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata i masti te stvaranju energije, sudjeluju u stvaranju serotonina tzv. “hormona sreće” što dovodi do smanjenja osjećaja umora i iscrpljenosti.

Folna kiselina (B9 – vitamin) – potrebna je za pravilnu sintezu DNA, pomaže apsorpciju vitamina B12, potpora je živčanom sustavu te odgovorna za normalan razvoj neuralne cijevi kod fetusa.

Vitamine B kompleksa dobije se iz prirodnih izvora konzumiranjem svinjskog mesa, mesa peradi, pivskog kvasca u prahu, mlijeka i mliječnih proizvoda, orašastih plodova.

 

Vitamin D – poznato nam je kako se sintetizira u koži pod utjecajem sunčevih zraka. Sunčan dan nas sam po sebi čini sretnima, nedostatkom sunčanih dana smanjuje se i sinteza vitamina D, što dovodi do njegovog manjka, a time i do lošeg raspoloženja, umora, razdražljivosti i slabosti u mišićima.

Zato ga je potrebno u zimskim danima nadopuniti putem namirnica koje ga sadrže ili suplementima.

Najviše se nalazi u ribi, ribljem ulju, mlijeku, siru, maslacu, žumanjku jajeta.

 

Magnezij – je izuzetno važan mineral za odvijanje velikog broja biokemijskih procesa u organizmu, te uz pomoć B-kompleks vitamina omogućava stvaranje energije razgradnjom masti i šećera unesenih hranom. Dobivena energija se iskorištava za rad svih mišića pa tako i pravilan rad srca. Omogućava pravilnu kontrakciju mišića, smanjuje umor, iscrpljenost i stres. Pomaže pravilno iskorištavanje glukoze te smanjuje razvoj dijabetesa, često je kod dijabetičara prisutan manjak magnezija.

Nalazi se u orašastim plodovima, integralnim žitaricama, mahunarkama i plodovima mora.

 

Selen – predstavlja elemente u tragovima, potrebne su vrlo male količine selena u našem organizmu, ali vrlo bitne za pravilno stvaranje hormona štitnjače. Upravo on preko enzima – selenoproteina omogućava pravilnu i dostatnu količinu hormona štitnjače u organizmu. Osim toga ima i antioksidativno djelovanje.

Prirodni izvori su: proizvodi od cjelovitog zrna, meso, riba, školjkaši, povrće.

 

Koenzim Q10 – je neophodan za vitalnost i energiju na staničnoj razini time i cijeli organizam. Spada u nutrijente koje naš organizam može sintetizirati, ali nažalost poslije 30. godine života ta mogućnost se polako smanjuje te našim stanicama nedostaje važna karika u procesu stvaranja energije. Bez dovoljne količine koenzima Q10 u mitohondrijima se ne stvaraju dovoljne količine molekula ATP (glavnog izvora energije za stanicu).

Njegov manjak se manifestira kroz smanjen imunitet, kroničan umor, alergije i razne neurološke poremećaje kod starijih osoba.

Potrebno ga je nadopunjavati u obliku dodataka prehrani za održavanje zdravlja i smanjenje umora.

 

Voda – iako naoko samo obična voda reći će netko, no njena uloga u našem organizmu nije nimalo jednostavna. Vrlo je važan esencijalni nutrijent i moramo je unositi kroz piće i hranu. Rekli smo kako već vrlo mali gubitak vode od 5% izaziva umor i glavobolju.

Upravo voda čini 70% našeg organizma, te je odgovorna kao otapalo za prijenos hranjivih tvari unutar stanica, pomaže izlučivanje otpadnih metaboličkih produkata, sudjeluje u održavanju acido-bazne ravnoteže, održavanju krvnog tlaka i održavanju tjelesne temperature.

Poznato nam je postojanje i primjena piramida zdrave prehrane, no postoji i piramida potrebnog unosa tekućine. Zato se uvijek kad ste umorni zapitajte da li smo danas popili dovoljno vode.

ZAŠTO, trebamo osluškivati svoje tijelo?

 

Naše tijelo nam povremeno šalje zanimljive poruke tihim glasom, žedno sam – napoji me, gladno sam – nahrani me. Nemojmo biti umorni za te osnovne radnje kojima ćemo naše tijelo održavati u dobrom raspoloženju, jer to smo mi, brinimo o sebi.

 

Još zanimljivije je kad imamo potrebu jesti neku određenu hranu odnosno tijelo nam signalizira na potrebu za specifičnom namirnicom, nemojmo ignorirati potrebe našeg tijela, stanimo, zaustavimo se proučimo baš tu hranu i otkrit ćemo što našem organizmu nedostaje, koji vitamini i minerali.

Pod velikim pritiscima obaveza i stresa, fizičkog i psihičkog napora obično zanemarujemo svoje potrebe.

 

No u ovo jesensko vrijeme i priroda se pobrinula za dozrijevanje dobrih i kvalitetnih plodova bogatih škrobom i vitaminima B – kompleksa, a uz to su i nisko kalorični, možda pogađate to su kukuruz i kesten.

Prošećite u prirodu i višestruko nagradite svoje tijelo, šetnjom ćete potaknuti cirkulaciju i metaboličke procese, a delicijama iz prirode popraviti raspoloženje i smanjiti stres.

 

Nek svaki dan bude posvećen samo vama bar na kratko, opustite se, smanjite nakupine stresa laganim vježbama i pravilnim disanjem, pobijedite umor i iscrpljenost, dopustite sebi dovoljno vremena za miran san.

 

Sretno!