Stigla nam je jesen u zimskom ruhu i prehlada se primakla skoro svakom nosu i uhu!

PREHLADA -riječ svima poznata dolaskom prvih jesenskih dana i hladnijih temp. zraka. To je stanje općeg neraspoloženja uz tresavicu i kihanje koje je posljedica virusnih infekcija gornjih dišnih putova. Prehladu je najbolje liječiti simptomatski uz obilnu hidraciju vodom, toplim slanim juhama i blagim čajevima te odmorom odnosno umjerenom fizičkom aktivnošću, dopustiti organizmu brži oporavak.

Najčešći simptomi prehlade su rinitis i kihanje, kašalj, temperatura te grlobolja.

Rinitis je upala sluznice nosa što se manifestira otokom sluznice uz pojačanu sekreciju sluzi te nastaje otežano disanje na nos što izaziva refleksno kihanje. Za čišćenje i odčepljivanje nosa dobro je koristiti sprejeve na bazi morske soli (izotonične ili hipertonične), te sprejeve ili kapi kao dekongestive koji u težim oblicima začepljenosti smanjuju otok sluznice i začepljenosti nosa, max. koristiti kroz 5 dana. Zbog čestog čišćenja nosa isušuje se sluznica nosa kao i područje oko nosa te je dobro koristiti masti za nos s dekspantenolom i vitaminima A i E.

Kašalj nastaje zbog podražaja dišnih putova upalnim procesom i slijevanjem sluzi iz gornjih dišnih putova. Kašalj praćen izbacivanjem sluzi tzv. produktivni kašalj možemo liječiti sirupima na bazi bršljana, trpuca i timijana u kombinaciji s medom i propolisom. te lijelovima u obliku tableta ili sirupa (acetilcistein i bromheksin).

Temperatura – kao obrambena reakcija organizma razvija se tjelesna temp. viša od normalnih vrijednosti(36°-37°C), te ju je potrebno snižavati kod odraslih iznad 38°C, a kod djece iznad 37,5°C primjenom odgovarajućih doza antipiretika – paracetamola i ibuprofena kod djece i odraslih, te acetilsalicilne kiseline kod odraslih i djece starije od 16 godina.

Grlobolja – virusi kao uzročnici prehlade nadražuju grlo što izaziva bol, pečenje i promuklost. Upotrebom pastila od islandskog lišaja, antiseptika u kombinaciji s analgeticima dolazi do znatnog olakšanja kod grlobolje.

 

Valerija Frštek, mag.pharm.