POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA I PROLJEV U PREDŠKOLSKOJ I ŠKOLSKOJ DOBI

Početkom ulaska u kolektiv i socijalizacijom predškolska i školska djeca često se susreću s novim virusnim i bakterijskim infekcijama koje kod njih mogu izazvati povišenu tjelesnu temperaturu i proljev.

 

Povišena tjelesna temperatura (TT) uvijek dođe neočekivano, što kod roditelja izaziva strah i zabrinutost sve do razočarenja jer je uporna i teško je spustiti, čini se kako ništa ne pomaže. Upravo povišena tjelesna temperatura predstavlja prirodnu obrambenu reakciju organizma na infekciju ili cijepljenje, stoga nije potrebno odmah početi sa skidanjem povišene TT, treba pratiti dijete i vidjeti njegove reakcije i ponašanje te uočiti dodatne simptome. Dodatni simptomi koji se često javljaju uz povišenu tjelesnu temperaturu su znojenje, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija i opća slabost.

Kada se pojavi više simptoma istodobno opravdana je i pojava straha roditelja, no treba postupiti razumno.

Tjelesna temperatura viša od 37°C smatra se povišenom tjelesnom temperaturom.

Uzroci povišene tjelesne temperature mogu biti različiti od infekcija respiratornog sustava, infekcija gastrointestinalnog sustava te infekcije urogenitalnog sustava ili posljedica cijepljenja. Snižavanje povišene tjelesne temp. ukoliko ona prelazi 38°C je prva stepenica u pomoći djetetu, ovisno o dobi djeteta uputno je koristiti lijekove – antipiretike uz fizikalne metode snižavanja temperature. Lijekove koji se mogu koristiti u dječjoj dobi za skidanje povišene TT su paracetamol u dozi prilagođenoj uzrastu djeteta što znači 10-15 mg paracetamola/kg tjelesne mase djeteta svakih 4-6 sati u obliku sirupa ili čepića (bolje bi bilo kao sirup, ako dijete ne povraća). Drugi izbor je ibuprofen u terapijskoj dozi od 5mg/kg za tjel. temp. do 39°C, te 10mg/kg za TT iznad 39°C svakih 6-8 sati.

Oprez! Nikada nemojte istovremeno koristiti paracetamol i ibuprofen, naime možete ih koristiti naizmjenično, svakih 4-6 sati do postignutog povoljnog učinka tj. snižavanja tjel. temperature.

Lijekovi na bazi acetilsalicine kiseline (Andol i Aspirin) nisu preporučljivi za djecu do 16 godina, a lijekovi na bazi diklofenaka (Voltaren) zbog nuspojava dopušteni su isključivo uz liječnički nadzor djece u pedijatrijskoj dobi.

Uz upotrebu antipiretika temperaturu možemo dodatno skidati i fizikalnim metodama, 20 minuta nakon što ste djetetu dali antipiretik, kako bi se izbjegla pojava drhtavice te ponovan rast temp., dijete možete staviti u toplu kupku tek 2°C niže temp. od tjelesne temp. i polagano tuširati mlakom vodom (ne hladnom) oko 15-tak minuta, te rashlađivati oblozima.

 

Akutni proljev smatra se probavni poremećaj kod kojeg je karakteristična mekana ili tekuća stolica, češće pražnjenje crijeva više od 3 puta unutar 24 sata što može trajati 3 i više dana. Svaki ljudski organizam ima svoju specifičnu mikrobiotu probavnog sustava  koja je odgovorna za razgradnju hrane i dobivanje hranjivih sastojaka, štiti nas od štetnih bakterija i toksičnih tvari te usmjerava imunološki sustav. Svako odstupanje od uravnotežene mikrobiote može uzrokovati probavne smetnje posebno u pedijatrijskoj dobi kad je stvaranje zaštitne mikrobiote još u procesu sazrijevanja.

Uzroci proljeva mogu biti infekcije virusima kao što je rotavirus, rjeđe bakterijama poput salmonele i campylobacter ili Staphylococcus aureus koji je najpoznatiji uzročnik  tzv. “trovanja hranom”., te parazitima.

Kod pojave infekcije rotavirusom te proljeva i povraćanja zbog istog potrebno je održavati pojačane higijenske mjere jer se prenosi kapljično preko zajedničkih predmeta. Potrebno je oprati sve predmete koji su u doticaju s oboljelim djetetom (bočice, dudice, igračke) i ne dijeliti ih s drugom djecom uz obaveznu higijenu ruku.

 

Povišena tjelesna temperatura i proljev mogu uzrokovati tešku dehidraciju što može ugroziti život najosjetljivijih kao što su djeca. Zbog povišene TT za 1°C potreba za vodom se povećava za 12% zbog nevidljive perspiracije. Nažalost u svijetu je danas dehidracija još uvijek razlog za smrtnost djece i povećanu hospitalizaciju. Simptomi koji ukazuju na dehidraciju su smanjeno mokrenje (suha pelene), bijele naslage na jeziku, upale oči bez suza te opća slabost. Potrebno je djetetu dati nadomjestak tekućine u obliku napitka (čaja, soka-ne kiselog i vode) i elektrolita u obliku oralnih rehidracijskih otopina – ORS-a u manjim količinama na žličicu ili na slamčicu kako bi se ponovno uspostavila acido-bazna ravnoteža. Rehidracijske otopine mogu biti u obliku praha koji se mora pripremiti prema navedenoj uputi s točno naznačenom količinom prokuhane i ohlađene vode, ni manje ni više od navedenog jer će se promijeniti odnos elektrolita što će umanjiti učinak ORS-a.

Kod djece koja povraćaju potrebno je biti strpljiv te im nuditi manje količine ORS-a kroz kraće vrijeme. Uz dodatak tekućine i elektrolita potrebno je uspostaviti ravnotežu crijevne mikrobiote, dodavanjem probiotika iz soja Lactobacillus rhamnosus LGG uz uravnoteženu prehranu – kuhana hrana bez masnoće i šećera, juhe, mrkva , krumpir, jabuke i banane.

 

Svakako je dobro djeci dodati i neke od pripravaka za jačanje imuniteta na bazi β-glukana s vitaminima, propolisa ili ehinacee ovisno o dobi djeteta što će spriječiti infekcije i ublažiti simptome.

 

Ukoliko dijete odbija tekućinu, loše je volje i općeg stanja, visoko je febrilno, učestalost povraćanja ili broj stolica veći je nego što se može nadoknaditi pijenjem ORS-a, razvija dodatne simptome poput osipa, preporuča se javiti  liječniku.

 

Valerija Frštek, mag.pharm.