POST COVID-19 SINDROM – PROMJENE U OSJETU MIRISA I OKUSA

Posljednjih godinu i pol dana svjedoci smo prisutnosti novog korona virusa SARS-CoV-2,koji izaziva specifičnu bolest kod ljudi nazvanu COVID-19 i globalnu pandemiju. Kako u svijetu tako i kod nas provode se različiti oblici epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje infekcije među ljudima – nošenje maski u zatvorenom prostoru, dezinfekcija ruku, cijepljenje.

Nažalost uz sav oprez i odgovorno ponašanje prema sebi i drugima virus nekako pronađe svoj ulazni put u ljudski organizam gdje izaziva određene simptome infekcije: povišenu  tjelesnu temperaturu, glavobolju, kašalj, umor, gubitak osjeta mirisa i okusa, bolove u zglobovima i mišićima, otežano disanje, bolove u prsima. Svaki od navedenih simptoma uglavnom se po preporuci liječnika liječi simptomatski te u težim slučajevima u klinikama specijaliziranim za pomoć pacijentima oboljelim od COVID-19 infekcije.

Jedna od specifičnih pojava koja se može razviti u prvim danima infekcije ili tek naknadno nakon preboljenja u periodu od par tjedana te je ubrajamo u post COVID-19 sindrom je promjena u osjetu mirisa i okusa.

 

Parosmija – predstavlja pojavu promijenjenog osjeta mirisa uz intenzivan miris na ribu, sumpor ili trulež, što ne odgovara stvarnom i očekivanom mirisu hrane i prostora u kojem se nalazimo. Pojava se obično dogodi iznenada, a može trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana ili mjeseci.

 

Zbog promijenjenog osjeta mirisa mnogi se žale kako nisu u mogućnosti uživati u jelu i piću kao ranije tj. prije infekcije COVID-19, te je njihova kvaliteta života narušena. Omiljena kava ili čokolada, kao i razne vrste mesa te jaja imaju intenzivan miris na sumpor ili neke druge izmijenjene mirise koji nisu ugodni. Stoga moraju pažljivo birati hranu na jelovniku, iako ih neka hrana jako privlači, sada je svjesno moraju izbjegavati jer okus koji osjećaju zbog promijenjenog osjeta mirisa je nepodnošljiv. Ovisno od osobe do osobe svatko se na svoj način pokušava nositi s nastalim problemom te tražiti pomoć od stručnih institucija.

 

Razna rinološka društva te liječnici specijalisti otorinolaringolozi Europe i svijeta pokušavaju pomoći pacijentima u rješavanju njihovih problema.

Uz već dobro poznatu higijenu nosne sluznice pomoću fiziološke otopine, sterilne morske vode obogaćene dekspantenolom i hijaluronskom kiselinom preporuča se i olfaktorni trening.

 

Olfaktorni trening se provodi kroz par tjedana, 2 x dnevno u trajanju od 10-20 sekundi.

Svakodnevno naše olfaktorne neurone kroz vrlo kratki period od 10-20 sekundi treniramo udišući poznate mirise eteričnih ulja eukaliptusa, ruže, limuna, lavande i klinčića, te na taj način treniramo naš mozak u ponovnom prepoznavanju mirisa.

Zbog mogućnosti regeneracije olfaktornih neurona uz trening osjet mirisa se može oporaviti u nekim slučajevima u potpunosti.

Za potpun oporavak osjeta mirisa i okusa preporuča se uzimanje cinka,omega-3 kiselina, vitamine B-kompleks, pastile s hijaluronskom kiselinom i islandskim lišajem te po mogućnosti prestanak pušenja.