OD SRCA, ZA SRCE

 

Uvijek kad nekom želimo nešto dobro poželjeti, darovati ili učiniti radimo to OD SRCA i sa srcem. Svaki taj čin u nama budi dobre i pozitivne emocije što pozitivno djeluje na naše srce.

Mnogi pjesnici su opjevali srce kroz sreću i radost, tugu i bol, sve to i u našem stvarnom životu djeluje na naše biološko srce.

Moramo znati kako svaka emocija uistinu ostavlja svoj trag na našem srcu, te zato budimo sretni, veseli, ponosni, dijelimo ljubav jer to srcu paše. Sve loše emocije ljutnja, bijes, ogorčenje, strah, neizvjesnost štete našem srcu.

Nažalost živimo u svijetu ubrzanog tempa života, stresa i neizvjesnosti, straha od novih i nepoznatih bolesti; trenutno COVID-19 infekcije, koja i sama nepovoljno djeluje na naše srce izazivajući upalne procese.

Zato je bitno osvijestiti nas same i naš odnos prema sebi, jer na žalost srce ne boli i zbog toga su bolesti srca prisutne kod više od 40% stanovništva u svijetu, a od toga njih 50% nije niti svjesno kako boluje od povišenog krvnog tlaka.

Naše biološko srce kuca ZA NAS  od 4-tog tjedna začeća pa sve do posljednjeg daha, radeći veliki posao za našu tjelesnu dobrobit, omogućuje dotok hranjivih tvari i kisika do svih naših stanica tjerajući krv kroz krvne žile.

 

Što smo mi u stanju napraviti za dobrobit našeg srca?

 

Za početak bilo bi poželjno prilagoditi prehrambene navike našim potrebama, jesti dosta sezonskog voća i povrća, dnevno vježbati bar 30 minuta, prestati pušiti, te ako postoji određena genetska predispozicija za kardiovaskularne bolesti, kontrolirati krvni tlak i vrijednosti kolesterola.

Prevencija u liječenju kardiovaskularnih bolesti (KVB) je vrlo bitna kao i terapijsko liječenje same bolesti, stoga se svakom pacijentu pristupa individualno, što bi moglo smanjiti pobol i smrtnost od  KVB.

Po preporuci novih ESC-smjernica (Europskog kardiološkog društva) od 8. mjeseca 2021. uz dobar izbor namirnica bitan je i dobar izbor dodataka prehrani u preventivnu i terapijsku svrhu na individualnoj osnovi.

OMEGA 3 MASNE KISELINE – spadaju u esencijalne nezasićene masne kiseline te ih moramo uzimati putem hrane – ribe, orašastih plodova i sjemenki lana. Njihova glavna uloga je u smanjenju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola kao i smanjenje triglicerida.

Pozitivno djelovanje se očituje u smanjenju tromboembolijskih incidenata. Primjena 1 x tjedno smanjuje rizik od KVB za 18%.

Bitno je naglasiti kako kombinacija Omega 3 kiselina i statina (lijekova protiv povišenog kolesterola), djeluje sinergistički te dvostruko smanjuje razinu kolesterola.

 

VITAMINI B6, B12, I FOLNA KISELINA (B9) – zajednički djeluju na metabolizam i smanjenje razine homocisteina. Homocistein je aminokiselina odgovorna za aterosklerozu i arterijsku trombozu, kao i oštećenje krvnih žila, njegove povišene vrijednosti povećavaju rizik nastanka srčanog udara.

Stoga je bitno uzimati dovoljne količine vitamina B iz hrane, prirodni izvori su: suhi pivski kvasac, orasi, soja, mlijeko i mliječni proizvodi, meso peradi i gljive.

Ako osoba spada u rizičnu skupinu dobro je provjeriti vrijednosti homocisteina u krvi te konzultirati liječnika o daljnjem tijeku terapije.

 

KOENZIM Q10 – ima vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Djeluje antioksidativno, ugrađuje se u kardiomiocite (stanice srčanog mišića) i aktivira sintezu ATP, poboljšava endotelnu funkciju i snižava krvni tlak. Koenzim Q10 možemo sintetizirati u našem organizmu ili unositi putem hrane – riba i meso.

Iako ga možemo sintetizirati, njegova se sinteza s godinama smanjuje (već nakon 35. godine života). Pacijenti koji su na terapiji statinima također su u deficitu koenzima Q10, jer statini blokiraju sintezu kolesterola, ali i koenzima Q10, te ga je potrebno uzimati kao dodatak prehrani.

 

RESVERATROL – svojim antioksidativnim djelovanjem smanjuje oksidaciju lošeg LDL- kolesterola i njegovo odlaganje na stjenkama krvnih žila, zbog protuupalnog i antiagregacijskog učinka smanjuje nastanak ateroskleroze. Najviše ga ima u crnom grožđu i crnom vinu.

 

MAGNEZIJ – sudjeluje kao kofaktor u više stotina različitih enzimskih reakcija u organizmu, pomaže u stvaranju energije i protiv umora, održavanju pravilnog srčanog ritma, te pomaže u smanjenju krvnog tlak, smanjuje grčeve mišića i glavobolju.

Prirodni izvori magnezija su cjelovite žitarice (zob, ječam), mahunarke (leća, grah, grašak), orašasti plodovi, špinat te suho voće (suhe šljive i grožđice).

Stoga zapamtite kako puno toga možemo napraviti već u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ZA dobrobit našeg srca.

Smanjenom konzumacijom crvenog mesa i mesnih prerađevina, smanjenjem tjelesne težine, povećanjem fizičke aktivnosti uz pravilnu i raznovrsnu prehranu.

Neka vaš tanjur bude lijepa slika za oči prepun šarenih boja, a pun zdravih namirnica od voća i povrća, koji su bogati fitonutrijentima čije antioksidativno djelovanje ima blagotvorno djelovanje na cijeli organizam. Za međuobroke umjesto nekih slatkiša ili slanih grickalica pojedite 30 grama orašastih plodova te ćete tima smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30%. Suho voće je također dobar međuobrok, sadrži vitamine i minerale posebno grožđice bogate su magnezijem, marelice imaju dosta kalija, sve to doprinosi zdravlju srca.

 

Od srca vam želim puno zdravlja, učinite korak za srce jer ono treba nas, a mi trebamo njega.