Beta-glukan, učinkovit i siguran

Već duže vrijeme, često za održavanje dobrog imunološkog sustava ponuđena nam je primjena beta-glukana, kao samostalan proizvod ili u kombinaciji s vitaminima i mineralima te probioticima.

 

Što je zapravo beta-glukan i koja je njegova uloga u našem organizmu, kako on djeluje i može li nam štetiti, koliko dugo ga smijemo koristiti, sve su to pitanja na koja tražimo odgovore.

 

Ovdje ćemo Vam pokušati dati neka objašnjenja i odgovore vezano za beta-glukan te njegovu primjenu kod djece i odraslih.

 

Beta-glukan je zapravo polisaharid izgrađen od molekula D-glukoze, međusobno povezanih u dugačke lance glikozidnim vezama 1,3 ili 1,6.

Nalazi se u stijenkama žitarica kao što su zob i ječam u tom slučaju ima glikozidnu vezu 1,4 i primjenjuje se kod smanjivanja povišenog kolesterola u krvi (zdravstvena tvrdnja).

Osim toga može se nalaziti i u stijenkama gljiva (Shiitake), lišajeva (Aspergillus) te plijesni ili kvasnica

(Saccharomyces Cerevisiae).

 

Upravo kvasnica (Saccharomyces Cerevisiae), predstavlja izvor beta-glukana odgovornog za stimulaciju našeg imunološkog sustava. Postupcima pročišćavanja (izolacije, ekstrakcije, purifikacije) dobije se visoko pročišćeni beta-glukan u svom najaktivnijem obliku 1,3/1,6.

 

Njegovo djelovanje počinje u našim crijevima – tankom crijevu, preko imunološki odgovornih stanica te tako potiče našu imunološku reakciju tj. stvaranje ostalih stanica čija je uloga obrambena u našem organizmu (makrofaga).

Ne apsorbira se u krv, već se izlučuje iz crijeva te ne izaziva nikakve nus pojave.

Stoga je njegova primjena sigurna i pri dužoj upotrebi kontinuirano do šest mjeseci.

Beta-glukan uspostavlja ravnotežu u radu našeg imunološkog sustava, tako da potiče na rad slabije aktivan imunološki sustav te umiruje prejake imunološke reakcije koje nastaju kod alergija, kažemo kako ima imunomodulatorno djelovanje.

 

Prema smjernicama EU, za sigurnu i učinkovitu primjenu odobrena je max dnevna doza beta-glukana za djecu mlađu od 12 godina u dozi od 675 mg/dan.

Za djecu stariju od 12 godina i odrasle max dnevna doza je 1275 mg/dan.

 

Pro beta-glukan junior sadrži uz pročišćeni Wellmune ekstrakt kvasca i vitamin D u obliku mekanih žele pastila za žvakanje voćnog okusa prilagođen za djecu – 1 bombon, odrasli mogu uzeti 2 bombona dnevno.

Pro beta-glukan od 1275 mg namijenjen je za odrasle koji uz visokopročišćeni beta-glukan sadrži probiotik Bifidobacterium animalis ssp. lactis, vitamine C i D, te mineral cink. Njihovim zajedničkim djelovanjem brže se oporavljamo nakon raznih bolesnih stanja.

 

Beta-glukan ima višestruko farmakološko djelovanje – antimikrobno, protuupalno, imunomodulacijsko, protutumorsko, antidijabetičko i prebiotičko. Stoga mu je i klinička primjena široka: kod stresa, alergijskog rinitisa, malignih i infektivnih bolest, povišenog kolesterola i triglicerida te kod radioterapije.

 

Kao prebiotik je hrana za dobre bakterije – probiotike….više o ulozi probiotika u borbi protiv infekcija pročitajte u članku https://ljekarna-zubovic.hr/probiotici-pomoc-u-borbi-protiv-infekcija/

 

Sjetite se pojačati svoj imunitet te održavati zdravlje cjelokupnog organizma.

Za sve nedoumice i pitanja obratite nam se s povjerenjem.