ALERGIJA

Često puta kad pomislimo na riječ alergija prvi simptomi kojih se sjetimo su hunjavica (curenje nosa), kihanje, svrbež i peckanje očiju te grla. Da, to su najčešći simptomi kod peludne alergije i jako su izraženi kod jače osjetljivih osoba na poleniranje ili cvatnju pojedinih biljaka i drveća.

Ista količina alergena u zraku neće izazvati iste simptome kod svih osoba sklonih alergijama, neki imaju manje, a neki više izražene reakcije. Zašto je to tako još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, u svakom slučaju dolazi do preburne reakcije imunološkog sustava na unešeni alergen u dišni sustav što se u konačnici manifestira navedenim simptomima.

Budući postoji za svaku kalendarsku godinu i pripadajući kalendar poleniranja ili cvatnje biljaka i drveća tzv. peludni kalendar za pojedino područje RH, osjetljive osobe se mogu lakše pripremiti.

Alergijski semafor predstavlja način dnevnog izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Boje alergijskog semafora su: zelena, žuta i crvena, a određuju se temeljem mjerenja količine peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određenog područja.

S obzirom na navedeno osjetljive osobe lakše se mogu pripremiti na nadolazeće cvatnje biljaka i drveća.

U vrlo jake alergene iz reda drveća spadaju lijeska, čempresi i breza koje s cvatnjom kreću već jako rano u godini, krajem siječnja pa sve do travnja, zatim nam dolaze trave, te s visokim stupnjem alergenosti u ljetnom periodu korovi – koprive i ambrozija.

Kako se pripremiti na periode alergija, možemo određenom senzibilizacijom organizma ili uzimanjem većih doza C-vitamina koji djeluje kao antihistaminik.

U slučajevima već nastalih reakcija nos možemo čistiti i ispirati raznim sprejevima na bazi morse vode s dodatkom Mn ili ektoina koji će djelovati na sluznicu nosa i smanjiti sekreciju te nabreknutost sluznice time nam olakšati disanje.

Upotreba Ca i C-vitamina u akutnim fazama također može smanjiti simptome.

 

Kod jače izraženih simptoma osoba se mora obratiti liječniku koji će ordinirati odgovarajuću terapiju.

Osobama alergičnim na pelud najčešće se savjetuje ukoliko su u mogućnosti što manje se izlagati poznatom alergenu, tj. boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima posebno za suhog i vjetrovitog vremena.

Valerija Frštek, mag.pharm.